ESTÜ Duyurular

Uluslararası AMD Xilinx Açık Donanım Yarışması’nda Birincilik Bu Yıl Da ESTÜ’nün

FPGA, programlanabilir SoC ve ACAP teknolojilerinin mucidi olan AMD Xilinx şirketinin üniversite programı tarafından her yıl düzenlenen ve Avrupa ve çevresindeki üniversitelerde kayıtlı olan doktora ve lisans öğrencilerinin katılabildiği AMD Xilinx Açık Donanım Yarışması, üniversite öğrencilerine donanım/yazılım ortak tasarım teknolojileri ile teknik ve yaratıcı becerilerini sergileme fırsatı sunan bir tasarım yarışması.

Üniversitemiz Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi İsmail San danışmanlığında yürütülen, öğrencileri İsmail Hakkı İpek ve Kerem Sarı ile birlikte geliştirdiği ‘Trading-Specific SmartNIC Design For Low Latency and High Throughput Algorithmic Trading’ isimli proje,  bu seneki AMD Xilinx Açık Donanım Tasarım Yarışması’nda lisans öğrenci kategorisinde proje birinciliğe layık görüldü.

Geçen yıl düzenlenen yarışmada da Dr. Öğretim Üyesi İsmail San danışmanlığında yürütülen, öğrencileri Fatma Özüdoğru ve Ersin Abbasoğlu ile birlikte geliştirdiği, ‘XThreads: A Hardware-based Multi-core Parallel Programming Environment Using Pthread-like Programming Model’ isimli proje ile birincilik ödülü kazanmışlardı. Gelenek bu yıl da bozulmadı ve yarışmanın lisans öğrenci kategorisinde birincilik Eskişehir Teknik Üniversitesi takımının oldu.

Proje süreci ile ilgili detaylı bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi San: “Projemizin konusu günümüzde popüler olan kripto jeton borsalarında veya hisse senedi platformlarında alım satım işlemlerinin, Uzun Kısa Süreli Bellek (Long short-term memory, LSTM) tabanlı yapay sinir ağları ile tahmin gerçekleştiren sistemlerinin yoğun hesaplama işlemlerini hızlandırarak daha düşük gecikmede bu işlemleri işlemciden bağımsız ağ arabirim kartı üzerinde çok hızlı gerçekleştirme hedefi ile ortaya çıkmıştır. Blok-zincir teknolojisi ile birlikte bir çok yeni teknolojik girişim ve bunların kripto jetonlarının alınıp satıldığı birçok borsa platformu ortaya çıkmıştır. Hisse senedi ve kripto jeton alım-satım işlemlerinin sağladığı kâr oranları yüksek piyasa talebi oluşturmakta, fakat alım-satım işlemlerindeki gecikmeler ticaretin verimliliği noktasında ciddi bir olumsuz etken oluşturmaktadır. Bu projede, eş zamanlı çoklu veri işleme avantajı sağlayan yeniden programlanabilir FPGA tabanlı bir yonga-üzeri-sistem (SoC) mimarisi kullanılarak, Akıllı Ağ Arayüz Kart (SmartNIC) yaklaşımı ile gerçek zamanlı tahmin ve yatırım hesaplamalarının daha akıllı ve daha hızlı olabileceği öngörülmüştür. Disiplinler arası çalışmaları bir araya getirerek derin öğrenme tabanlı fiyat tahmin yöntemi kullanılıp, düşük gecikmeli ve yüksek verimli ticarete özel TradeNIC olarak isimlendirdiğimiz bu tasarım; zaman serisi tabanlı borsa ve kripto jeton fiyatlanma verilerinde gelecek değerleri, Yinelemeli Sinir Ağı (Recurrent Neural Network, RNN) tabanlı LSTM yapay sinir ağlarını kullanarak gerçek zamanlı tahmin işlemi gerçekleştirilebilen bir donanım/yazılım ortak tasarım sistemidir. TradeNIC içerdiği donanım hızlandırıcıları sayesinde düşük gecikmeli ve yüksek verimli tahmin işlemlerini gerçekleştirmesinin yanı sıra düşük güç kullanımı ve maliyet açısından da avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmayla birlikte TradeNIC benzeri tasarımların, veri merkezleri ve edge cihazlarda kullanıma uygun bir donanım olduğu gösterilmiştir” dedi.

Yarışmanın detaylarına https://www.openhw.eu/ adresinden ulaşılabilir.

kaynak: eskisehir.edu.tr