Neden Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi?
· Ünversitenin yaklaşık 60 yıllık akademik geleneği ile örtüşen yaşam boyu öğrenme odaklılığı,
· Üniversitenin akademik ve idari yetkinliğinin EUA tarafından onaylanmış olması,
· Fakültenin sürekli iyileşme yaklaşımı,
· Fakültenin tüm bölümlerinin akredite olması,
· Güçlü akademik kadrosu,
· Güçlü altyapısı ve laboratuvar olanakları,
· Güçlü üniversite-sanayi İşbirliği,
· Yurtdışı ve yurtiçi değişim programları,
· Yurtdışı üniversitelerle ortak çift diploma olanakları,
· Öğretim dilinin İngilizce olması,
· İkinci yabancı dil öğrenme olanakları,
· Herkes için erişilebilirlik düzeyi yüksek kampüs olanakları,
· Üniversitenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları,
Mühendislik Fakültesi Nerededir?
Mühendislik Fakültesi, İki Eylül Kampüsü’nde, 45000 m2 kapalı alanda yer almaktadır. Kampüsün içerisinde Mühendislik Fakültesi’nden başka Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü bulunmaktadır. Ayrıca Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi denetiminde sivil havaalanı, ulusal ve uluslararası standartlarda salon müsabakalarına ev sahipliği yapabilecek bir spor arenası, futbol stadyumu, açık alan ve sosyal mekânlar bulunmaktadır. Fakülte-kent ulaşılabilirliği toplu taşım araçlarıyla (otobüs ve dolmuş) sağlanmaktadır. Fakülte otogar ve istasyon arasında doğrudan toplu taşım bağlantısı yoktur. Buna karşın, İki Eylül Kampüsü içinde yer alan havaalanı fakülteye beş yüz metre uzaklıktadır. Ana kampüse ve şehre ulaşım bilgileri için ayrıntılı bilgiye fakültemiz web sayfasındaki fakülteye ulaşım linkinden ulaşabilirsiniz.
Fakültenin erişilebilirlik imkanları nelerdir?
Fakülte binaları bir meydan/yol etrafında karşılıklı yerleştirilmiş iki yapı grubundan oluşmaktadır. Birinci yapı grubu; Dekanlık, Mimarlık ve Endüstri Mühendisliği bölümlerini, ikinci yapı grubu ise, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Kantin/Kütüphane/Konferans Solonu ve Dinlenme Odası, Malzeme, Kimya, İnşaat, Çevre ve Makine Mühendisliği bölümleri ile birlikte Seramik Araştırma Merkezi (SAM) ve Çevre, Uygulama ve Araştırma Merkezini içine almaktadır. Her iki yapı grubu da gerek zemin katta gerekse birinci katta birbirine bağlanmaktadır. Fakülte bünyesindeki binalar zemin +1 katlıdır. İç mekanda hemzemin olarak birbirine bağlanan kantinin de dahil olduğu bölümlerden beşinin girişi engelliler için ulaşılabilirdir. Her iki yapı grubunun zemin katında engellilerin kullanımına yönelik toplam 6 adet engelli tuvaleti bulunmaktadır. Gereksinim duyanlara tekerlekli sandalye ve işaret dili desteği sağlanabilmektedir. Ulaşılabilirlik konusunda üniversitenin Engelli Öğrenciler Birimi ile sürekli olarak işbirliği yapılmaktadır.
Eskişehir öğrenciye ne gibi olanaklar sunar?
Eskişehir, Türkiye’de yaşam kalitesi ve standartları gözetildiğinde son yıllarda yaşanabilirlik standardı en yüksek kentler sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bir öğrencinin genel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bilimsel, sosyal ve kültürel olanaklar sağlayan ilimizin çekiciliği her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde okur-yazar oranı en yüksek üçüncü il olan Eskişehir’de en dikkat çekici özelliklerden biri de sanata olan ilgidir. Şehir, sinema izleyici sıralamasında 5’inci sırada yer almakta ve 2 senfoni orkestrası, 10 adet tiyatro salonu, 4 büyük alış veriş merkezi ve her bütçeye uygun eğlence olanakları sunan kent, tam bir öğrenci cennetidir. İki büyük üniversiteye sahip olan şehirde, şehir kimliğini öğrenci etkinlikleri ve ihtiyaçları belirlemektedir. Kent ve kent yaşamıyla ilgili ayrıntılı bilgiye Eskişehir Valiliğinin sayfasından (http://www.eskisehir.gov.tr/) ulaşılabilir.
Mühendislik Fakültesi’nin bulunduğu İki Eylül Kampüsü’ndeki sosyal imkanlar nelerdir?
Kampüs içerisinde 3000 kişiye hizmet verebilecek yemekhane, öğrenciler ve çalışanların kullanımına açık kafeterya, değişik yemek seçenekleri sunan özel işletmeler ve her birimde bulunan kantin işletmeleri vardır. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilere spor yapma ve öğrenme olanakları sunmaktadır. Ayrıca Üniversitemizdeki elliye yakın öğrenci kulübüne Mühendislik Fakültesi öğrencileri aktif olarak katılmaktadır. Bu kapsamda ağırlıklı olarak Fakültemiz öğrencilerinin üye olduğu ve danışmanlığını Fakültemiz öğretim elemanlarının yaptığı çok sayıda Kulüp (Bilgisayar, Doğa ve Çevre, Yapı, Malzeme Teknolojileri, Endüstri Mühendisliği, IEEE, Yapı, Kimya Teknolojileri) bulunmaktadır.
İki Eylül Kampüsü’nde barınma olanakları var mıdır?
Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlar Yunus Emre Kampüsü’nde ve ESOGÜ kampüsü yakınında yer almaktadır. Ancak, yakın zamanda İki Eylül kampüsünde de KYK yurt binalarının inşaatına başlanılacaktır. Ayrıca, şehirde öğrenci ihtiyaçları ile şekillenen özel yurtlar ve her seviyeye hitap edebilecek stüdyo daireler ve apartlar öğrencilerin barınma gereksinimlerini karşılamaktadır.
İki Eylül Kampüsü’nde sağlık hizmetleri sunan birim var mı?
Mühendislik Fakültesi’nin içinde bulunduğu İki Eylül Kampüsünde acil ya da basit müdahale ve işlemlerin yapılabileceği bir sağlık merkezi mevcuttur.
Üniversite, fakülte ve bölümümle ilgili bilgilere nasıl ulaşabilirim?
Üniversitesi web sayfası http://www.eskisehir.edu.tr, Mühendislik Fakültesi web sayfası http://www.mf.eskisehir.edu.tr ve bu sayfadan ulaşabileceğiniz bölüm web sayfaları sıklıkla kullanacağınız bilgi kaynaklarınızdır. Ayrıca fakültemiz ve bölümlerimizi ziyaretinizde fakülte ve bölüm yönetimleri, öğretim üyeleri ve Öğrenci İşleri Birimimizle her türlü konuda iletişim kurabilirsiniz.
Öğrenim dili ne anlama geliyor?
Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, bölümlerinde öğrenim dili % 100 İngilizce olup, İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümlerinde ise % 30 İngilizcedir. Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından öğrencilerin İngilizce seviyesini değerlendirecek bir İngilizce seviye tespit sınavı yapılmaktadır. Hazırlık sınıfı okunması durumunda, İngilizce dil bilgisi seviyesi Avrupa Dil Portföyünde B2 olarak nitelendirilen seviye olacaktır.
Eğitimim esnasında başka bir yabancı dil öğrenebilir miyim?
Mühendislik Fakültesi öğrenim dili olan İngilizce dışında ikinci yabancı dil öğrenme olanaklarını da sunmaktadır. Seçmeli ders havuzunda bulunan Fransızca, Almanca, Rusça ve Çince gibi yabancı dil derslerini alarak belirli bir seviyede ikinci yabancı dil öğrenme şansınız her zaman bulunmaktadır.
Değişim programlarıyla yurtdışına gidebilir miyim?
Günümüzde mühendislik eğitiminin evrensel boyutu düşünüldüğünde gerek bilimsel gerekse kültürel değişim programları kaçınılmaz ve sürekli eğitim hedefi için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu yüzden üniversitenin de politikası ve vizyonu çerçevesinde öğrenciler yurt dışına gönderilmek için teşvik edilmekte ve bu çerçevede onlara birçok olanak sunulmaktadır. Erasmus Öğrenci değişim programı Avrupa’daki birçok üniversitede ders alabilmek için önemli araçlardan birisidir. Ayrıca yaz stajları için de Erasmus sizlere yurt dışında çalışma olanakları sunabilmektedir.
Çift Anadal ve Yan Dal nedir? Koşulları nelerdir?
Çift Anadal; başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır. Yandal; bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programdır. Fakültemiz bölümlerindeki Çift Anadal ve yandal programlarına her yarıyılda ilan edilen kontenjanlar ve başvuru koşulları dahilinde öğrenci kabul edilmektedir.
Fakültedeki zorunlu staj uygulaması nedir?
Uygulamaya dayalı bir alan olması nedeniyle mühendislik eğitiminin en önemli bileşenlerinden biri, eğitimini aldığınız disiplinde yer alan bir özel/kamu kurum ve kuruluşunda yapacağınız stajlardır. Bu stajlar, genel olarak yaz aylarında yapılmaktadır. Bölümünüze bağlı olarak toplam 40 ya da 60 iş günü staj yapmanız zorunludur. Stajların değerlendirmesi her bölümde bulunan staj komisyonları tarafından yapılmaktadır. Staj yapabileceğiniz yerlerle ile ilgili olarak bölüm staj komisyonları sizleri bilgilendirecek ve yönlendirecektir.
Bölümler arası Yatay Geçiş mümkün müdür?
Eşdeğer düzeyde diploma programlarına belirlenen kontenjanlar dâhilinde üçüncü yarıyıl başında yatay geçiş yapılabilir. Bu geçişte programın öğrenim dili ve genel not ortalaması en temel etkendir.
Öğrenciler dilediklerinde öğretim elemanlarıyla görüşebiliyorlar mı?
Öğretim elemanlarının ve yöneticilerin kapıları her zaman öğrencilere açıktır. Ayrıca her öğrenciyi dört yıllık eğitimi boyunca izleyecek ve yardımcı olacak Akademik Danışmanlar da öğrencilerle sıkı bir iletişim halindedirler.
Lisans eğitimi esnasında öğrencilere yönelik maddi destekler var mıdır?
Öğrencilere akademik anlamda, uluslararası bilimsel toplantılarda bildiri, poster sunmaları ve uluslararası yarışmalara katılmaları, sanat çevrelerinde sanat etkinliklerini ve halk danslarını sergilemeleri teşvik edilmekte ve maddi olarak desteklenmektedir. Ayrıca ihtiyaca göre öğrenciler çeşitli birimlerde kısmi zamanlı öğrenci işçi olarak istihdam edilebilmektedir.
Mezun olunca iş bulma imkanları nasıl? Mezunlar nerelerde çalışıyorlar?
Dünyada ve ülkemizdeki tasarım ve yenilikçilik ihtiyacından dolayı, Mühendislik disiplinlerine olan ilgi son 30 yıldır artarak devam etmektedir. Mühendislik eğitiminin insana kattığı analitik düşünme ve problem çözme yeteneği sayesinde, işletmecilik, insan kaynakları, satış ve pazarlama, bankacılık, telekomünikasyon, savunma sanayi, vb. pek çok meslek alanında ve önemli karar alma pozisyonlarında mezunlarımız tercih edilmektedirler.
Ayrıca, programlarımızın tümü MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından akredite edilmiştir. 2009 yılı başında MÜDEK’in, ENAEE'den (European Network for Accreditation of Engineering Education) EUR-ACE Etiketi verme yetkisini alması ve 2011 yılından itibaren ise IEA (International Engineering Alliance) Washington Accord'a tam üye (Full Signatory) olması nedeniyle akredite olan bölümlerden mezun olan öğrencilerimize uluslararası boyutunda tanınırlık anlamına gelen EUR-ACE ve Washington Accord etiketli belgeler verilmeye başlanmıştır.
Fakültemizdeki, konusunda uzman ve yetkin akademik kadronun varlığı, güçlü altyapı ve laboratuvar olanakları, tüm bölümlerin akredite olması, yurtdışı ve yurtiçi değişim programlarının etkin bir şekilde yürütülesi, yurtdışı çift diploma olanakları, Üniversite-Sanayi İşbirliğinin etkinliği nedeniyle verilen Eğitimin kalitesi son derece yüksek olup, mezunlarımız, gerek ulusal gerekse uluslararası alanlarda önde gelen özel/ resmi kurum ve kuruluşlarda çalışmakta, akademik kariyerlerini devam ettirmekte veya kendi işlerini kurmaktadırlar.
Akredite bölümler hangileridir?
Fakültemizin tüm bölümleri, MÜDEK tarafından gerekli kriterleri sağlayarak akredite edilmiştir. Bu kriterler, eğitim sonucunda edineceğiniz “öğrenme çıktıları”nın kontrolünden, bu çıktıları elde etme sürecindeki derslerin yapılandırılmasına, derslerin seçmeli kısmının geniş tutulmasından, fakültedeki tüm derslerin iyileştirilmesine yönelik hangi tedbirlerin/iyileştirmelerin gerçekleştirildiğine, hatta mezunların kazanımlarını sonradan iş dünyasında nasıl kullandığının kontrolüne kadar çok ciddi unsurları içermektedir. Akreditasyon aşamasında diğer paydaşların da (sektör, toplum, vb.) mezunlarımızdan beklentileri de göz önünde bulundurulmaktadır.
Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına nasıl girebilirim?
Mühendislikte uzmanlığınızı pekiştirmek açısından, 4 yıllık lisans eğitiminizin ardından yüksek lisans ve doktora programlarına devam etmek istediğiniz takdirde, Fakültemizin tüm bölümlerinde hem yüksek lisans, hem de doktora yapma imkanı bulunmaktadır. Bu programlara, bölüm tarafından belirlenen kontenjanlara göre başarı (mezuniyet notu, ulusal Lisansüstü Eğitim Sınavı – ALES puanı ve yabancı dil puanı) sıralaması göz önünde bulundurularak öğrenci kabul edilmektedir. Lisansüstü eğitiminiz sırasında akademik danışmanlarınız ile birlikte tasarlayacağınız TÜBİTAK ve benzeri proje fonları ile Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından proje bazlı yürütülen SAN-TEZ programları sayesinde hem lisansüstü tezinizin ulusal katma değere dönüşmesini sağlayabilir, hem de yüksek lisans ve doktora sürecinde maddi destek alabilirsiniz.